Att göra ett stambyte i en fastighet är ett stort ingrepp och många tycker att det är en dyr investering. När stambyte görs byts rör och ledningar som transporterar tappvatten och spillvatten till och från fastigheten ut. Det görs inte ofta, beroende av olika omständigheter behöver rören bytas ut efter 30 – 60 år.
I samband med stambyte brukar även badrummen i fastigheten renoveras. I och med att många rör är svåra att komma åt utan att bryta upp golv och väggar behöver det oftast göras. Dessutom behöver ett badrum renoveras regelbundet eftersom tätskikten inte brukar hålla tätt i mer än 30 år. Utöver rörstammar för vatten kan det även förekomma rörstammar för gas, el och vatten för uppvärmningssystem (vattenburen värme till element).
Nya rörstammar minskar drift- och underhållskostnader och ökar värdet på fastigheten.
Vad är det som byts ut vid stambyte?
Vid stambyte brukar följande bytas ut:
- Huvudstammen
Huvudstammarna är där avlopp och tillvatten leds i huset. Stammarna håller mellan 30-60 år beroende på vilket material de har. Man bör göra en besiktning av stammarna på alla hus byggda på 70-talet och äldre för att få en uppfattning av vilket skick de har.
- Grenledningar och golvbrunnar
Vid stambyte ska golvbrunnarna och deras gren¬ledningar (horisontala avloppsrör) alltid bytas. Det ger rätt förutsättningar för rätt golvbrunn till valt tätskikt och beläggning. Dessutom bör anslutningarna i köken till huvudstammen bytas.
- Vattenledningar
Vattenledningar har normalt en livslängd på ca 25-60 år men varierar utifrån kvalitet. Vissa fastigheter från 50-talet och tidigare har inte varmvattencirkulation, vilket gör att det tar lång tid innan det vattnet blir varmt. Om varmvattenberedaren har en temperatur som överstiger
VVS-Huset har stor kunskap och lång erfarenhet av stambyten.
Kontakta oss